Skip to content Skip to footer

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μασάζ κατά την αρχαιότητα

Η πρακτική να χρησιμοποιείται η αφή σαν μέθοδος θεραπείας, προέρχεται από έθιμα και τεχνικές που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ιστορία.
Αρχαίοι πολιτισμοί στην ανατολή και στην δύση, ανακάλυψαν πως οι φυσικές θεραπείες και το μασάζ μπορούν να θεραπεύσουν τραύματα, να ανακουφίσουν τον πόνο και να προλάβουν ασθένειες. Επί πλέον, η αφή βοηθούσε να μειωθεί το στρες και να προκαλεί βαθειά χαλάρωση.
Κατά τους αρχαίους χρόνους η θεραπεία μέσω του μασάζ ήταν ιερή σε όλους τους πολιτισμούς για να αποκτήσει μια κακόφημη εικόνα κατά το τέλος της ύστερης ρωμαϊκής εποχής.
-Στην Ινδία, η πρακτική στο μασάζ ξεκίνησε το 3.000 πχ και σύμφωνα με άλλες πηγές ακόμη νωρίτερα. Αποτελεί τμήμα του συστήματος της Ayurveda που θεωρείται το παραδοσιακό σύστημα ιατρικής στην Ινδία.
-Τα πρώτα γραπτά ντοκουμέντα για το μασάζ προέρχονται από την Αίγυπτο καθώς και την Κίνα.
Στην Αίγυπτο, αρχαίες στήλες απεικονίζουν ανθρώπους να κάνουν ο ένας στον άλλο μασάζ. Στους Αιγύπτιους επίσης, αρκετοί αποδίδουν και την εφεύρεση της ρεφλεξολογίας περίπου το 2.500 πχ..
Το παραδοσιακό κινέζικο μασάζ αναπτύχθηκε μέσω της κινέζικης ιατρικής από βουδιστές και τατοϊστές μοναχούς που θεωρούσαν ότι η επαφή μέσω της αφής είναι σημαντική για την ανάπτυξη του πνεύματος και την χαλάρωση του σώματος.
– Περίπου το 1.000 πχ, οι Γιαπωνέζοι μοναχοί σπουδάζοντας τον βουδισμό στην Κίνα, παρατήρησαν και τις μεθόδους θεραπειών της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου και του μασάζ. Στην συνέχεια, η Ιαπωνία ανάπτυξε το δικό της παραδοσιακό γιαπωνέζικο μασάζ ( anma), το οποίο αργότερα διαμορφώθηκε στο Shiatsu.